Vad är Kigurumi?

”Vet du vad Kigurumi är?”

Frågan ställdes av Anna som kom hem från en konferens i Stockholm i fredags. Av oss som skriver på denna blogg var det ingen som visste. Gissningarna flög brett men ingen landade rätt. Hon hade varit i en butik som sålde Kigurumi i Stockholm och fick helt enkelt dela med sig av sina erfarenheter – något som nu även sker här på bloggen.

Kigurumi

Plagget

Kigurumi Sverige karaktäriseras av mjuka och mysiga maskeraddräkter som mycket liknar en klassisk jumpsuit men med stora djurinslag. Det är alltid djur som efterliknas.

Grunden är egentligen en jumpsuit där trycket, färgerna och detaljerna är formade för att efterlikna ett djur. Men framförallt är det huvan och därmed huvudet som skiljer kigurumi mot en jumpsuit. Det är där de allra flesta detaljerna finns (oftast).

Med en grisrosa dräkt som på huvan har både tryne och stora ögon är det självklart att man efterliknar en gris. Lägg sedan på en svans och det är en klassisk kigurumidräkt.

Ordets betydelse:

Ordet Kigurumi är japanska och betyder ”att klä upp sig”. Men snabbt har det fått betydelsen att snarare klä ut sig – men detta rejält. Begreppet kommer från Coseplay kulturen där man klär ut sig till en karaktär inom Sci-Fi och även agerar delvis som denna karaktär. Men fokus ligger främst på kläderna så det är många som lägger flera timmar i veckan på att fixa till sina fina kostymer. Inte heller så konstigt då man även kan vinna pengar på ”utställningar”.

I Sverige är Kigurumi också ett sätt att klä upp sig och detta inom maskerad. Men det handlar om att klä ut sig till djur. Det är inte fullt så avancerade dräkter som man bygger i Japan men grunden finns där för den som sedan vill bygga vidare.

Publicerat i Mysigt. Bokmärk permalänken. RSS-feed för det här inlägget. Både kommentarer och trackbacks är för närvarande avstängda.

Kommentarer är avstängda.

Swedish Greys - ett WordPress-tema från Nordic Themepark.